Stichting Clown en Comedie is per 30 oktober 2022 opgeheven  (ANBI status - RSIN nummer 8095917)
Op 6 september 1995 werd de stichting Clown en comedie gerangschikt onder instellingen als bedoeld in art 24, lid 4 Succesiewet 1956.

Stichting Clown en Comedie is per 30 oktober 2022 opgeheven.
Namens het bestuur danken wij de vele mensen, instellingen, instanties die hielpen om de vele sociaal culturele projecten mede te ondersteunen. De website blijft voorlopig nog intact. De RABOrekening is per 29 september 2022 opgeheven.  

Het beleidsplan
De stichting Clown en comedie ondersteunde culturele sociaal maatschappelijk relevante projecten. Deze projecten zijn ontwikkeld vanuit initiatieven door Arno Huibers vanuit zijn professie als theatermaker. 

Voormalig bestuur
Voorzitter: Guus de Rouw - gepensioneerd makelaar onroerend goed
Penningmeester: Frank de Koning - fiscaal adviseur 
Secretaris: Arno Huibers - Clown, theatermaker, regisseur

Contact
Voor specifieke vragen/informatie over projecten mailt u Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Inkomsten / vermogensbeheer
Inkomsten kwamen voort uit directe werving van sponsors voor een gift voor een specifiek project. De Stichting had geen eigen vermogen. Giften van sponsors worden volledig ingezet voor betreffende projecten. Slechts kosten van de RABO-rekening, het jaarverslag en KvK werden verrekend.

Het beloningsbeleid
Bestuursleden van de stichting waren onbezoldigd.

Jaarverslag
Jaarverslagen kunt u hier downloaden.

Historie

De stichting Clown en Comedie is in 1985 opgericht.  Vanaf het begin  ondersteunt  de stichting tal van artistieke initiatieven van Arno Huibers. Gaandeweg  spitst de stichting zich meer toe  op  sociaal maatschappelijk relevante projecten met culturele inslag. Zo staat de stichting met Arno Huibers in 1993 samen met Patrice Verburg mede aan de basis van Cliniclowns Nederland.  Als 2e Cliniclowns duo zijn zij werkzaam op de afdeling kinderoncologie in het Radboudziekenhuis.  Vanaf 1994 starten een aantal culturele en sociale-educatieve projecten voor kansarme kinderen in Roemenië. Dit resulteert o.a. in Cliniclowns Roemenië (1994-2012).  Vanaf 1995 krijgt  de Stichting Clown en Comedie de ANBI-status.  

 PROJECTEN  tot 2022    ondersteund door Stichting Clown en Comedie

Hans Loots Education Fund  / Lifeskills
Vanaf 2008 heeft de stichting Clown en Comedie, samen met de Foundation FICF (NGO) in Boekarest de projecten Lifeskills en Hans Loots Education  Fund  opgestart waarbij educatie (via art-therapie) en scholing voor kansarme Roemeense kinderen centraal staan. Het betreft zowel voormalige zwerfkinderen, als verlaten kinderen als teenermoeders en zwaar getraumatiseerde kinderen. Sinds 2015 is dit project uitgebreid met creatieve therapie bij een groep eenzaam levende ouderen deels met dementie.
Deze projecten, die  door Roemeense creatieve therapeuten van FICF worden uitgevoerd, worden financieel en inhoudelijk ondersteund via de stichting Clown en Comedie.  Voor diepgaande  informatie over  deze projecten en de mogelijkheid deze mede te financieren kunt u contact opnemen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. We sturen u graag een digitale flyer toe en beantwoorden uw vragen.    


Oekraine  Een half jaar lang is de Poolse poppenspeler  Lukasz Puczko financieel ondersteund bij zijn opvang van vluchtelingen voor het oorlogsgeweld, in zijn huis, zijn studio en bij dorpelingen op 50 km vanaf de grens met Rusland. Daarnaast werden 2 voorstellingen gespeeld voor Oekraiense vluchtelingen.

ASA Asociatia Social Activ
Deze Roemeense kleinschalige organisatie werkt vooral met kansarme kinderen in achterstandsgebieden op het Roemeense platteland. Stichting Clown en Comedie ondersteunt tot op heden vooral met praktische giften van sponsoren zoals een grote familietent voor vakantiekampen, IMac voor hun kantoor, onkostenvergoeding voor theatervoorstellingen, 200 computers voor kinderen in plattelandsdorpen, reiskosten voor workshops vanuit Nederland voor de vrijwillige stafmedewerkers van ASA en een enkele keer een gift.  


 PROJECTEN uit het verleden  

Arno's GoudenClownsneusprijs (vanaf 2020). Een prijs voor creatieve initiatieven in de zorg voor mensen met diepe dementie of verstandelijke  ernstige  stoornissen. In 2020 gewonnen door Brabander van het jaar Teun Toebes. In 2021 wonnen: team Schrevenhaof Zuyderland, Puur Dans (Maaike Ebben), miMakkusmodule Belevenistafel, Popcontact. De stichting ontving voor 2021  giften voor de eerste prijs ‚¬ 750,-, tweede  en derde prijs a ‚¬ 500,- en ‚¬ 250,- en vierde prijs ‚¬ 150,-.  Vanaf 2022 ligt het initiatief bij de Stichting miMakkus.


Droomkracht - theaterproject voor Roemeense 'abandoned children'
In 2002 heeft Arno Huibers met Nederlandse artiesten een project gerealiseerd in de Roemeense dorpjes Valea Plopului en Valea Screzii. De Roemeens orthodoxe priester Father Tanase verleent hier samen met dorpelingen aan zo'n 300 tal 'abandoned' (kansarme en vaak verlaten) kinderen, jongeren en jonge (teener)moeders van 0 tot 25 jaar onderdak en scholing.

Dit project werd tot en met 2013 financieel ondersteund door de stichting Clown en Comedie. Vanaf 2013 bestaat het project zelfstandig via de 'Stichting Droomkracht' o.l.v. Xander Nichting (musicus). Met het theaterproject Droomkracht worden kinderen gestimuleerd om door middel van workshops hun dromen gestalte te geven in theater- en muziekpresentaties. Zie www.droomkracht.org


Cliniclowns Roemenië
Dit project werd door Arno Huibers via de Stichting Clown en Comedie in 1993 in samenwerking met wijlen Dr. Alexandra Zugravesçu in Boekarest gestart ten behoeve van doodzieke (wees)kinderen. In 2002 werd door Cliniclowns Roemenië een verdere samenwerking aangegaan met Cliniclowns Nederland. Tegenwoordig  werkt men onder een andere noemer samen met een Belgische zusterorganisatie.


Overzicht van overige  projecten uit het verleden geïnitieerd met hulp van de Stichting Clown en Comedie
*
Stichting miMakkus.  Een officieel erkende kortdurende beroepsopleiding waarbij met subtiele clownsmiddelen contact wordt gemaakt bij mensen met diepe dementie of met  verstandelijke  meervoudige stoornissen  (1999). Zie www.miMakkus.nl  
* Financiering clownsbezoek psychiatrie Enschede (2010). Blijft bij een eenmalig experiment.
* Actie voor restauratie na brand van cultureel onderkomen in 'kinderdorp' Pro Vita in Valea Screzii (Roemenië)
* Oprichting stng. Just100heroes voor 'abandoned children' in Roemenië (2013)
* Ondersteuning meerdere jaargangen van theater-muziekprojecten voor armlastige kinderen in Roemenië via Droomkracht (vanaf 2002)
* Financiële en artistieke ondersteuning van Camp at your home. Trainingen van cultureel-educatieve projecten voor kansarme kinderen in Roemeense achterstandsdorpen.  
* Project Mijn Land, ism de stng.Carte Blanche  uit Eindhoven. Een €˜art-therapie-project gericht op de psychologen van FICF-foundation in Boekarest (juni 2014). Carte Blanche werkt met acteurs met diverse 'rugzakjes', van verstandelijk anderen tot autisme tot zie www.CarteBlanche.nu  
* Een eerste pilot in Arno's Theater met programmering van 4 jonge kunstenaars/cabaretiers ism. TC_Management in Nieuwegein. (november 2014).


Hulp bij aanvragen subsidies
* voor licht / geluid / stoelen in Arno's Theater
* voor het uitgeven  van het  boek clown met twee neuzen
* voor programmering en/of samenwerking met acteurs  en regisseur in: De Kleine Zwarte Vis (Iraans verzetsprookje) / Icar Vliegt  (Griekse mythologie voor kinderen) / Dante's Hel (wereldliteratuur)

Contact

Eindhoven - Nederland
e-mail: link naar email
KvK nr: 17247421
Tel: zie footer